Eskimeyen Dergiler | Kertenkele Dergisi | 14. Sayısı

Eskimeyen Dergiler | Kertenkele Dergisi | 14. Sayısı

Uzun süre yayın periyodunu düzenli aralıklara yayamayan KERTENKELE Edebiyat ve Düşünce dergisi son iki yıldır istikrarına kavuştu ve okuyucusuna 2000’li yılların başında verdiği heyecan ve diriliş duygusuna yeniden kavuştu. 

14. sayısını geçtiğimiz günlerde çıkartan dergi yerli duruşunu her sayısında dergi editörü Muammer Yavaş’ın yazmış olduğu “içsözler” ile korumaya dikkat ediyor. Önceleri standart kitap boyutunda hazırlanan dergi artık son iki sayısından itibaren alışık olunan dergi ebatlarına ulaştı.  

Gerek tasarımı ve gerekse zengin içeriği ile sıkı dergiler arasında anılmaya hak kazandı. Şiir yayınının yanında eleştiri metinleri, poetik yazılar ve müzik yazıları gibi farklı alanlarda da söz alabilme donanımını gösteren KERTENKELE, genişleyen dağıtım ağı ile de artık okuyucuna daha kolay ulaşmayı amaçlıyor. 

13. sayıdan itibaren, dergilerde yayınlanan ve genç kuşak şairlere ait ürünler üzerine eleştiriler kaleme alan C. Ali Ahmet bu sayıda Mustafa Akar, Furkan Çalışkan, Esver Ölüç, Murat Şahin ve H. Mehmet Şahin üzerine çalışmış. Ahmet ayrıca bir başka yazısında değişik zamanlarda ilk kitaplarını çıkartan Mustafa Celep, Zeynep Arkan ve Selçuk Küpçük’ün kitaplarını incelemiş. Yazar ayrıca yine bu sayıda geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz önemli büyüğümüz ve şairimiz rahmetli Erdem Bayazıt’ı konu ediniyor. 

Derginin bu sayısında şiiri yer alan şairler ise şunlar: Bülent Keçeli, Ezra Cenker, Mustafa Celep, Orhan Tepebaş, Fatih Çodur, İshak Koç ve Muammer Yavaş. Hakan Özen ile Ali Rıza Güç de öyküleri ile yer alıyorlar KERTENKELE’de. 

Genç kuşak şairlerimizden Mustafa Celep ise Zafer Acar, Mustafa Uçurum ve Nurettin Durman’ın şiirlerini inceleyerek derginin poetik metinlerine katkıda bulunmuş. Ayrıca Orhan Tepebaş Lale Müldür, Serdar Akdağ  da şiirde olması gereken karşı duruş üzerine düşünmeye sevk ediyor okuru. 

KERTENKELE’nin 14. sayısı 24 sayfa gibi uzunca bir inceleme yazısına yer vererek romancı Selim İleri’yi farklı açılardan ele almış. Muhammed Hüküm’e ait olan bu yazı İleri’nin romancılığını besleyen dinamikleri ve aynı zamanda romanlarını çözümlemede ele alınabilecek teknik açılımları bir araya toplaması bakımından önemli. 

Derginin Trabzon’da çıktığı yıllarda kurucuları arasında yer alan ve önceki yıllarda elim bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz genç şairlerimizden rahmetli Muhammet Esat Eroğlu’nun daha evvel yine derginin ilk sayılarında yayınlanan iki denemesi, bir vefa adına tekrar dergi sayfalarında yer buluyor kendisine. 

Son 4 sayıdır dergide müzik yazıları yazmaya başlayan Selçuk Küpçük de bu sayıda Popüler Kültür Karşısında Bir Sığınak Olarak Erkan Oğur’un Müzikal Duruşu başlıklı yazısı ile popüler kültüre eleştirel bir bakış açısı tutarken, Erkan Oğur’u da bu bağlamda ele alıyor.

Salih Gök inceledi…

Kaynak:

https://www.dunyabizim.com/dergi/kertenkele-edebiyat-ve-dusunce-dergisi-h108.html

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu