önemliDeneme YazılarıKöşe Yazarları

İsmet Özel’i sevmek için 7 önemli sebep…

Bir Portre Denemesi

Mustafa Nurullah Celep

İSMET ÖZEL’İ SEVMEK İÇİN 7 ÖNEMLİ SEBEP

[ Bir Portre Denemesi ]

  1. Şairdir, sözü-şiiri ayağa düşürmeyen, ‘falancalardan biri’ olmayan anlamında şairdir. Şairlik payesini yalnızca şiire emek vererek kazanmış titiz bir şiir emekçisidir.
  2. Bugünün edebiyat ortamında şairlik payesi genç şaire artık ‘falancalardan biri’ olduğu için verildiği bir zamanda o 1960’ların dünyasında sadece şiirinin gücüne, bireysel/yazınsal yeteneğine güvenip inandığı için 60 Kuşağı içinde nevi şahsına münhasır bir şiir kişiliği ortaya koymuştur, dolayısıyla aynı zamanda Büyük Türk Şiiri Atlasına da şiirinin kendine mahsus kaliteleri ve özgün sinerjisiyle ismini altın harflerle yazdırmayı bilmiştir. Falancalardan biri değil, halis muhlis, gönlünü de alçaltmayan anlamında anıt şairlerden bir Türk Şairidir…
  3. Kuşağı içinde şiir sanatı üzerinde onun kadar titizlik ve incelikle eğilen, göz nuru ve alın teri döken ikinci bir Türk şairi yoktur. Şiirlerinin güçlenip gürbüzleşmesinde hiçbir teorik/kuramsal payandaya ihtiyaç duymayan nadir şairlerimizdendir. İsmet Özel Şiiri, 60’ların alaborasından bugüne, 2010’lu yıllara farklı kanallardan akarak ve değişik veçheleriyle geçip ulaşmışsa-hiçbir grup veya edebi topluluğun desteği ile değil- şiirinin gücü ve enerjisi sayesindedir…
  4. Onun kadar biçimi ve içeriği ve her tür hususiyetleriyle Şiiri mesele edinmiş ikinci bir şair yoktur. Kimi genç şair şiiri bırakmaktan kimisi de şiirin kendisini terk ettiğinden bahis açar. Kimisi de İsmet Özel’i yarı yolda bırakır. Bir bu sebep bile İsmet Özel’i sevmek için güzel bir nedendir.
  5. Şiirindeki ben’i, şiir öznesini, konuşan karakteri onun kadar Türkiye ile, bu toprakların temel değerleriyle irtibatlı kılan ikinci bir Türk Şairi yoktur. ‘‘Ben, İsmet Özel, şair…’’ demişse oradaki ‘ben’ Türkiye’dir.
  6. Şiirin yükünü, acısını, ‘varoluş sancısını’, sorumlu bir şair-yazar olarak onun kadar duyan, hisseden, fikreden ikinci bir şair var olmamıştır. Şiir için ilk gençliğinden, asker anılarından kişisel tarihinin bugününe dek özveride bulunan, risk alan, zaman ve mesai harcayan bir şair nadirattandır. Biz bir de İsmet Özel’i bunun için severiz..
  7. Düşünce boyutu itibariyle zihin dünyasının Türkiye ile, Türkiye’nin sorunlarıyla ciddiyet-vakar anlamında ve insan şahsiyetinin bir olgunluk örneği muvacehesinde organik bağını kurmuş, Türkiye’nin ve insanımızın sıhhat ve selametini hemdert edinmiş, haddi zatında nadir ve özgün fikirleriyle aşılamamış seçkin düşünce adamlarımızdandır.

İşte biz herkesin, her kesimin üstünü örttüğü, görmezden geldiği, tavır aldığı, tutum takındığı, göz ardı ettiği Şair-Mütefekkir İsmet Özel’i bunun için severiz… 

Reklam 1
Reklam 2 Makale

Mustafa Nurullah Celep

haberedebiyat.com Genel Yayın Yönetmeni & Edebiyat Eleştirmeni-Kitap Editörü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyicinizi Lütfen Kapatın!

Sitemizi Reklamlarla Fİnanse Ediyoruz Lütfen Reklam Engelleyiciyi Kapatın Anlayışınız İçin Teşekkür Ederiz.