DuyurularDergiler

Eskimeyen Duyurular | Akalemler Dergisi | Sayı 33

AKALEMLER DERİSİ 33. SAYISI İLE OKURU SELAMLIYOR.

Akalemler dergisi çıkış yazısında yine dikkat çeken uyarılarla başlıyor. “Bizi Beytülhikme’den kalmış bir risale olarak okumaya ne dersiniz?” diyerek İslam devletindeki birikim ve aydınlanmanın başka coğrafya ve toplumlarla temas neticesinde doğan aydınlanma dönemine gönderme yapıyor. İnsanlığın merhamet duygusunu kaybedişle birlikte kendi felaketine doğru gidişine çıkış olarak düşünmeyi önerirken “Nuh tufanından kalmış kuşkanadında bir mektup” olarak ta derginin okunabileceği uyarısıyla kendin takdim ediyor. Ve bu çerçevede “İnsan merhametini kaybedeli asırlar oluyor. Ona kaybettiği bu soylu duygunun nasıl bir eksiklik olduğunu birileri söylemesi gerekir. Şairin, romancının, hikâyecinin dışında kim söyleyebilir bunu?” cümleleriyle edebiyatın önemine dikkat çekiyor.

Toplumsal zeminde ise akalemler’in şu tespitine katılmamak mümkün değil: “tasavvuf en genel anlamıyla riyazet, maddi ilgilerin azaltılması ve tezekkür; Allah’ı anıp düşünmek suretiyle nefis tasfiyesini, iç arınmayı gerçekleştirip yüksek ahlak sahibi olmayı, keşif ve ilhâm yoluyla hakikatin bilgisine ermeyi amaçlayan bir hareketken, bizde holdingi olmayan neredeyse tarikat şeyhi yok.” Bu tespitleri önemsemek gerekiyor.

Selim Tunçbilek’in 80’li yılların önemli dergilerinden  dergisini değerlendiren yazsısında “Bazı dergilerin hacmi bazı dergilerin ise ağırlığı” olur tespitine katılmamak mümkün değil.

Bu çerçevede akalemler’in mayıs haziran 2021 sayısı okurda yine merak uyandırıyor.  Burhan Kale, Beste Bekir, Hülya Senday Özdamar, Selim Tunçbilek, Ayşe Algün yazılarıyla dergiye güç verirken, İbrahim Savar, Merve Çırpan, Funda Karakeklik hikayleri ile dergide dikkat çeken kalemler. Şiirde ise Rıdvan Yıldız, Kurtuluş Çelebi, Beste Bekir, Selçuk Şamil, Hızır İrfan Önder, Neva Selçuk imzalarını görüyoruz.

Reklam 1

Aralıksız dördüncü cildini tamamlamak üzere olan dergi edebi hayatımız içerisinde önemli bir yer edinirken,  okul olma yolunda ilerlemekte olduğuna dair bu sayı bariz ipuçlarını da sunuyor.

 Dergiye akalemlerdergisi@gmail.com adresinden erişebilirsiniz.

Derginin önemli bulduğumuz çıkış yazısını burada yayınlıyoruz: 

Reklam 2 Makale

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu