İktibasAli Celep Arşivi

Yeprem Türk, Ali Celep’in Harp Çantası adlı ilk şiir kitabına dair Akatalpa’da yazdı…

Yeprem Türk'e kadirşinas tutumundan dolayı teşekkür ederiz..

Yeprem Türk, Ali Celep’in Harp Çantası adlı ilk şiir kitabına dair Akatalpa’da yazdı…

Ali Celep, Harp Çantası

Kitap, şairin 2000-2003 gibi uzun bir aralıkta yazdığı şiirlerin toplamından oluşuyor. Ali Celep bana gelen kitabının kapağına şunları yazmış: ‘Harp Çantası’nda hem gönle hem kafaya konuşan şiirler var. Hem sözel etkiyi hem eylem bilincini tetikleyen; sözden eleştiriye, eleştiriden eyleme tetikleyen gerçekçi, estetik, anti konformist şeyler taşıyor, Harp Çantası.’ Bu görüşler, biraz İsmet Özel’den biraz da Neo Epik şiirden kaynaklanan şeylerle şekillenmiş gibi.

Harp Çantası, önemli bir kitap. Kitaptaki şiirler, şiir bilincini üst düzeyde kavramış bir şairin şiirleri. Kendisini yetiştirmiş bir şair Ali Celep. Ancak ne var ki önemsenmemiş. Göz ardı edilmiş. Hakkında küçücük bir dosya bile yapılmamış, Celep’in. İlerleyen zamanlarda, Kuruluş’ta bu eksikliği kapatmak isterim.

Hakan Kalkan ve Ali Celep, ikisi de benzer şekilde yazıyor. Neredeyse aynı şiirin topraklarında, ikisi de. Sadece kişisel yorum, bakış farkı var. Ve ikisi de 2000 Kuşağı’nın önemli şairleri. Hakan Kalkan, dil bakımından Akif’e yakınken; Ali Celep, Ezra Pound’a daha kısa mesafede.

Reklam 1

Ali Celep şiirleri için ‘eylemi tetikleyen’ demişken, bu sözün neyi kastettiğini, biliyoruz. Yukarıda 68 Kuşağı’na mahsus bir gerilla estetik zevkine sahip iki şairden bahsetmiştik. Ama Ali Celep, çeteci. Ali Celep’in çeteci estetiğine hakimiyeti hayranlık verici. Bazen düzen, sistem; haklılık durumunuzu bile yerliliğinizle utandırmaya çalışır; Ali Celep, buna izin vermiyor.

Gelin isterseniz bir vezin adı daha koyalım: ‘Cover vezin’. Ali Celep’in çoğu şiirinde bu vezin var. Ezra Pound’un epik sesi, Ali Celep’te cover veznine yol açmış. Aslında bu kitap birkaç şiiri dışında bir ‘Pound cover’ı olarak da okunabilir. Elbette mekân ve mesele farklılıkları göz önünde bulundurularak. Bu açıdan değişik ve önemli bir kitap.

‘Çıplak Ayaklılar’, kitabın en özgün ve güçlü şiiri, hatta 2000’lerden kalan önemli ve sayılı şiirlerden biri.

https://www.akatalpa.org/dergi/288-202312.pdf

Dergiyi satın almak için tıklayınız:

https://www.babil.com/akatalpa-sayi288-aralik-2023

Kitabı satın almak için tıklayınız:

https://www.kitapyurdu.com/kitap/harp-cantasi/647013.html

Yeprem Türk, Akatalpa, Aralık 2023. Sayı: 288.

Reklam 2 Makale

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu