DuyurularYeni Çıkanlar

Çağla Göksel Çakır’ın ikinci şiir kitabı “Ah Mabel”, Aleni Kitap etiketiyle okurla buluştu!

Gazeteci, yazar ve şair Çağla Göksel Çakır’ın ikinci şiir kitabı “Ah Mabel”, Aleni Kitap etiketiyle okurla buluştu. Çakır, “Ekose Mutsuzluklar”dan (Ocak 2017) altı yıl sonra yeni kitabını yayımladı. Narrative (öyküsel-anlatımcı) şiir tarzıyla dikkat çeken şairin yeni eseri; “Ah Hüzün”, “Arafta Yalnızlık”, “Masalcı Seyyah” ve “Beyhude Bahçe” başlıklı dört bölüm ve toplam elli şiirden oluşuyor.

ŞİİRDE NOSTALJİ YOLCULUĞU VE AH MABEL

Gazeteci, yazar ve şair Çağla Göksel Çakır’ın ikinci şiir kitabı “Ah Mabel”, Aleni Kitap etiketiyle okurla buluştu. Çakır, “Ekose Mutsuzluklar”dan (Ocak 2017) altı yıl sonra yeni kitabını yayımladı. Narrative (öyküsel-anlatımcı) şiir tarzıyla dikkat çeken şairin yeni eseri; “Ah Hüzün”, “Arafta Yalnızlık”, “Masalcı Seyyah” ve “Beyhude Bahçe” başlıklı dört bölüm ve toplam elli şiirden oluşuyor.

Çağla Göksel Çakır’la ismiyle merak uyandıran “Ah Mabel” kitabının içeriğini ve öyküsünü konuştuk. Şair, eserini babaannesi ve annesine ithaf ettiğini belirtirken, Ah Mabel’de okuyucuyu 80 ve 90’lı yıllara götürdüğünü aktarıyor. Çakır, “Yeni kitabımda nostaljik ve tarihî bir yolculuğa çıkarıyorum şiirseverleri. Okur kimi şiirde antika gramofondan yükselen sanat müziğini dinlerken kiminde ahşap bir evin odalarında dolaşıp merdivenlerinden inecek.” diyor. Şair, okurun, özellikle “Sadık Kasımpatı”, “Nihansın Babaanne”, “Hazan Sarmalında Günebakan”, “Şehr-i Araf”, “Yedi Güzel Portre”, “Hicaz Makamı” ve “Beyhude I-II” şiirlerinde kendi nostalji yüklü mazisine eşlik edeceğini vurguluyor.

NEDEN AH MABEL?

Şair, kitabın adını neden “Ah Mabel” olarak belirlediğini şu sözlerle dile getiriyor: “Kitabın ismi, Ah Mabel şiirinden geliyor. Ah Mabel şiirimi bir ağustos yazında Ankara Kızılay Meydanı’ndaki Güvenpark’ta yazdım. Parkta iş çıkışı otururken kulaklığımla Mabel Matiz dinliyordum. Ülke gündemini ironik bir dille eleştiren şiirimi onun ‘Ya Bu İşler Ne’ şarkısının sözleriyle tamamlamak istedim. Bu kitabımda ağırlıklı olarak umutsuzluk eşliğinde hüzün kokan şiirlere yer verdiğim için Ah Mabel isminin esere yakışacağını düşündüm.”

Reklam 1

ÇAĞLA GÖKSEL ŞİİRİNDE İRONİ

Çağla Göksel’in şiirlerinde hüzün, suret, kadın, araf, masal, geçmiş zaman, aşk, ayrılık, yalnızlık, umutsuzluk, karanlık, akşam, hazan, doğa, çocukluk, özlem ve İstanbul temaları göze çarpıyor. Yeni kitabında toplumsal mesaj içeren satirik (eleştirel) şiirlere daha çok yer verdiğini anlatan Çakır, “İlk kitabım Ekose Mutsuzluklar’da, zaman zaman eleştiri barındırsa da genel itibarıyla estetiğe önem veren, ses uyumu ve kafiye kaygısıyla yazılmış şiirler ağır basıyordu. Ah Mabel’de bu tarz şiirler yine var fakat estetiği aşırı önemsemeyip biraz toplumcu gerçekçi anlayışa yaklaşan; alay, ironi ve yergi içeren satirik şiirler daha çok yer alıyor.” ifadeleriyle yenilenen şiir dilinden bahsediyor.

Şairin söz ettiği gibi kitaba ismini veren “Ah Mabel”, “Ah Desem”, “Ah Yakın Mazi”, “Sustur İçindeki Zebanileri”, “Değirmen”, “Köstekli”, “Ayrılık Faslı”, “Raks Bitti”, “Sevimsiz Karantina Günlerine Bir Çizik” ve “Karın Tokluğuna” şiirleri, edebiyatseverleri estetik kaygıdan sıyrılmış, ironik-alaycı söylemiyle dikkat çeken eleştirel bir şiirin içine çekiyor.

Kitabın bölümlerine kısaca değinmek gerekirse; ilk bölüm “Ah Hüzün”; keder, hasret, çaresizlik, umutsuzluk, korku, kin ve ölüm içerikli şiirlerden oluşuyor. “Arafta Yalnızlık” adlı ikinci bölüm, yalnızlık, kırgınlık ve ayrılık temalarıyla ön plana çıkıyor.

Seyahat etmekten hoşlanan Çakır, gördüğü yeni yerleri ve farklı kültürleri mısralarına da yansıtıyor. Şair, “Masalcı Seyyah” başlıklı üçüncü bölümde gözlem şiirlerine yer veriyor. Tabiat sevgisi hayli ağır basan şair, kitabının “Beyhude Bahçe” adlı son bölümünde ise doğa ve renk temalı şiirlerini bir araya getiriyor.

ÇAĞLA GÖKSEL ÇAKIR KİMDİR?

Çağla Göksel Çakır, 3 Temmuz 1981 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenimini Başkent’te tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden Haziran 2003’te Bölüm Birincisi olarak mezun oldu. Ankara ve İstanbul’da 2002-2023 yılları arasında çeşitli gazete, televizyon, dergi, haber sitesi ve yayınevlerinde muhabir, Türkçe editörü, dergi editörü, haber editörü, redaktör, dizgi tasarımcı ve basın sorumlusu olarak çalıştı. Halen Türkçe editörü ve basın sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

Şair, Güncel Sanat Dergisinin (Antalya) ‘Kaygusuz Abdal Şiir Yarışması’nda (2013) ‘Güncel Sanat Ödülü’ne layık görüldü. Şairin ilk şiir kitabı ‘Ekose Mutsuzluklar’, Ocak 2017’de Mühür Kitaplığından (İstanbul) çıktı. Şiirleri, şair inceleme ve kitap tanıtım yazıları; Mühür, Aksi Sanat, Yıldız Tozu, Mavi ve Yeşil, Patika, Eliz Edebiyat, Yedi İklim, Şiir Vakti, Kümbet, Hayal Bilgisi, Güncel Sanat, aksisanat.com, kitaphaber.com.tr ve obelde.com gibi çeşitli edebiyat dergileri ve sitelerinde yayımlandı/yayımlanmaktadır. Ankara’da yaşayan şair, evli ve iki çocuk (Elif ve Mert Efe) annesidir.

Mercan Anka haber verdi…

Reklam 2 Makale

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu