DergilerDuyurular

Klaros Dergisi ‘Sanat ve Siyasi İslam’ ve ‘Aytekin Karaçoban’ Dosya Konularıyla Çıktı!

Klaros Dergisi ‘Sanat ve Siyasi İslam’ ve ‘Aytekin Karaçoban’ Dosya Konularıyla Çıktı!

Klaros Dergisi, bu sayısında ‘Sanat ve Siyasi İslam’ konuları üzerinde düşünüyor.

Kaos Çocuk Parkı ve Klaros Dergilerini tek bir dergi bünyesinde, “Klaros Dergisi”nde toplayan Lokman Kurucu ve ekibi, bu sayıda ayrıca ödüllü şair-çevirmen ‘Aytekin Karaçoban’ dosyasıyla şaire gösterdiği değeri Türkiye okur-yazarlarıyla da paylaşıyor ve edebiyat-yayın gündemine taşıyor.

Nitelikli yazar-eleştirmen ve şair kadrosuyla sanat ve siyasi İslam konularını ameliyat masasına yatırarak mevcut ‘kültürel iktidara’ sözünü sakınmadan cesaretle ifade etmesiyle de dikkat çeken bir dosya ortaya koyuyor.

Bu sayıda sanat ve siyasi İslam sorunsalına yazılarıyla katkı sunan isimler ve yazı başlıkları özetle şu şekildedir:

Reklam 1

Ahmet İlhan, ‘Sanat ne yana düşer usta?’ başlıklı yazısında sanatın doğası, sanat-etik ilişkisi, sanat ve özgürlük, İslamcı radikalizm, İslami görüşün sanata bakışı üzerinde eleştirel bir yazı kaleme aldı.

Işıl Ezgi Çelik, ‘Matematiksel evrende ruhaniyet’ başlıklı yazısında ‘İslam’ın siyasal olmayanı var mı? Siyasal olmayan din var mı?’ soruları üzerinden sanat-kapitalizm ilişkisi, sanatın direnişi, bilimin ve tekniğin dünyasında sanatın işlevleri, din ve iktidar konularını tartışıyor.

Mesut Kara, siyasal İslamcı sanat ve iktidar konularına sinema -müzik merkezinde siyasi tarihten de örnekler vererek bugüne eleştirel bir bakış geliştiriyor, ‘Siyasal İslam’ın gölgesinde sanat’ başlıklı yazısında.

İslamcı mizah dergilerine eleştiri var!

Mehmet Utku Şentürk, din ve mizah konusu merkezinde İslamcı mizah dergilerine kültürel iktidar bağlamında eleştirel bir bakış getiriyor, ‘Mizahın muhalefeti ya da İslamcı mizah dergilerinin muhalifliği’ başlıklı yazısıyla.

Korkut Akın, ‘Kendimle konuşmalar’ ana başlığında ‘din ve sanat bir araya gelebilir mi?’ sorusunu sorarak sanat ve dinde ‘tabu’ konusunu tartışmaya açıyor.

Sabit Kemal Bayıldıran, ‘İslami Şiir’ konusunu geleneksel şiirler üzerinden takip edip tartışarak bugüne kadar göz ardı edilen şairlere dikkat çekiyor.

Cemil Aksu, Suat Hayri Küçük; ‘Lümpen Kincilik…” yazısında sanatta ‘kitsch’-yoz beğeni, popüler kültür, Postmodern sanat konularını siyasal İslam ve kültürel iktidar bağlamında tartışmaya tâbi tutuyorlar.

Umut Yalım, ‘Güncel sanat…’ başlıklı yazısında İslamiyet’in sanata bakışı, kültürel hafıza, siyasi İslam ve sanat konularını kaleme alıyor.

Halit Payza, ‘Siyasal İslam’ın sanatı var mı?’ sorusu eşliğinde sanat-din-devlet ilişkisini Marksist dünya görüşü perspektifinden eleştirel bir okumaya tâbi tutuyor.

Sanatçılar muktedirlerin yörüngesinde değil!

Hıdır Murat Doğan, muktedirlere biat etmeyen ve muhalif tarafta yer alan müzisyen-sanatçı Yasemin Göksu ile bir söyleşi gerçekleştiriyor.

Umut Yalım, “(siyâs+i)-islâm/günc” başlıklı letrist, simgesel, deneysel, somut ve Hurufi şiiriyle yer alıyor Klaros dergisinde.

Klaros dergisinin bu sayısında Özlem Keskin’in, ‘Köpük adam, silik kadın’ adlı öyküsü yayınlanıyor.

Tahir Musa Ceylan, ‘ibrişim’ adlı şiiriyle katkı sunuyor dergiye.

Hicran Aslan, Şeref Bilsel’in ‘Kâğıdın Ölümü’ adlı şiir kitabı üzerine bir değerlendirme metni kaleme aldı.

‘Mutlusun kıpırdama’ adlı şiir kitabıyla bakışları üzerine çeken Müslüm Çizmeci ile Yiğit Ergün konuştu.

Oğuzhan Kayacan, üçüncü şiir kitabı Kaos Çocuk Parkı’ndan çıkan M. İnan Filiz ile genel olarak şiirleri ve günümüz şiiri üzerine konuştu.

“İçimde bir boşluk var” diyen şair Altay Öktem’le Nezihe Altuğ, bilimkurgu, gerilim, fantastik, yeraltı dergileri, fanzin edebiyatı, müzik dünyası, sanat ve din, sanat ve devrim, dijital kültür konuları üzerine uzun uzun konuştu.

Aytekin Karaçoban dosyası

Şair-çevirmen Aytekin Karaçoban’ın genel ve özel olarak şiirleri merkezinde, Karaçoban’ın şiirlerinde öne çıkan konular ve imgeler üzerine, şairin şiirlerinin içerdiği sorunsallar üzerine Gültekin Emre, Yusuf Alper ve Nevin Koçoğlu yazdılar.

Mustafa N. Celep de şairin aldığı ödül (Rimbaud Şiir Ödülü) ve söz konusu şiiri etrafında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Klaros dergisi, dolu dolu içeriği ve tartışmaya açık dosya konusuyla, ilerleyen günlerde hakkında çokça konuşulacak ciddi hacmi, sorunsalı ve kaliteli yazılarıyla dergicilik evreninde kendinden emin yürüyüşüne devam ediyor…

Reklam 2 Makale

Mustafa Nurullah Celep

haberedebiyat.com Genel Yayın Yönetmeni & Edebiyat Eleştirmeni-Kitap Editörü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu