Deneme YazılarıDergiler

Dergilere Kıymayın Efendiler | Mahmut Bıyıklı

DERGİLERE KIYMAYIN EFENDİLER

MAHMUT BIYIKLI 

PTT’nin kitap ve dergilerin kargo ücretini artırması kültür dünyasını üzdü. Bu konuda haklı bir tepki var. Ama ne yazık ki kültür insanları sorunlarını aktarmakta muhatap bulamıyor.

Mecliste kültür camiasının meselelerine vakıf vekil sayısı yok denecek kadar az. Meseleye vakıf olanların derdi de kültür olmadığı için sorunların çözümü noktasında ilerleme kaydedilmiyor.

Bir yandan okuma kültürünün yaygınlaşmasını istemek bir yandan da kitap ve dergi gönderi ücretini artırmak akıl kârı değil. Türkiye’de holding ve cemaat dergilerinin dışındaki dergiler zaten büyük zorluklarla çıkıyor.

Reklam 1

 Birkaç kültür sanat edebiyat sevdalısının omuzlarına yüklenen dergilerin basılması ayrı bir mücadele gerektirirken kargo ücretlerinin artırılması iş daha da zorlaştırdı.

Zaten dergi okuru diye bir okur kalmadı. Dergiler daha çok kültür adamlarına ücretsiz olarak gönderiliyor.

Edebiyat dünyasının kendi arasında selamlaşması sayılabilecek bu gönderimlerin bitmesi kültürel çoraklaşmayı daha da artırır. Okuyan yazan insanların şevkini kırmamak gerek.

Kitap ve dergilere destekler artırılmalı.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gereği zaten yayın dünyası büyük zorluklar yaşarken böyle bir artırımda bulunmak kültürel üretime büyük darbe vuracaktır.

Özellikle dergilere karşı daha duyarlı yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum.

 Kültür ve Turizm Bakanlığı dergi alımlarını artırmalı dergicilerin sorunlarına kalıcı çözümler üretmeli.

Dergilerin dağıtımı konusunda bütün kargo şirketleri özel bir indirim uygulamalı.

Dergisiz kültür hayatı düşünülemez. Dergiler okuru olmasa da çıkmalı. Gençlere okul olma hüviyetleri muhafaza edilmeli.

 Nice kalem erbabının ilk durağı dergiler olmuş oradan kazandığı özgüven ile edebi yürüyüşünü sürdürmüştür. Sadece bu yönüyle bile dergilerin yaşaması gerekir. Edebiyat dergilerine önem vermemek o ülkenin edebiyatına önem vermemek demektir.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızca dergilerin desteklenmesi ve yaşatılması milli bir sorumluktur. Kendine imkân ve mecra bulamayan yayınlar yaşamaya devam edemez.

Dergiciliğe gönül verenlerin baskı dağıtım gibi sorunlarla boğuşmak yerine nitelikli içerik için enerjilerini harcamaları gerekir. Bunun için dergilere şartsız destek verilmelidir.

Bugün bürokraside önemli yerlere gelmiş hatta bakanlık ve vekillik yapan çok sayıda insanın yolu dergilerden geçmiştir. Arşivleri karıştırdığımızda tanıdık çok sayıda isimle karşılaşırız.

Şimdilerde konumları hayata ve dünyaya bakışları doğal olarak değişse de bu kişilerin dergilerin değerini bilmeleri destek vermeleri gerekir.

 Bir dost selamı gibi her ay yeryüzüne yayılan dergiler kapanmaya mahkum etmemeliyiz. Dergicilerin heyecanlarını yitirmemesi için dayanışma ruhunu diri tutmalıyız.

 Kutsal bir inatla çıkan dergiler yaşasın ki edebiyat yaşasın kültür hayatı canlı kalsın.

Bu sebeple PTT Kargo yetkililerini yanlıştan dönmeye gönderi ücretlerine uyguladıkları zammı iptal etmeye davet ediyoruz.  

Dergilere kıymayın efendiler.

Reklam 2 Makale

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu