Hikâye Atlası

Ayşe’nin Fazileti ve İffetini Koruması: 2 | Nur Sultan Turhan

AYŞE’NİN FAZİLETİ VE İFFETİNİ KORUMASI (2)

NUR SULTAN TURHAN

Ömer Bey; bugün de   böyle geçti,  akşamı ettik, vakit dükkanı kapatma vakti diyerek kepenkleri indirdi. Çok şükür Allah’a kazancımıza haram katmadık, helalinden kazandık diyerek yorgun, argın evin yolunu tuttu. Ayşe Hanım da telaşlı şekilde eşini beklemeye başladı. Üzgündü, kendisini çok bitkin hissediyordu.  Nihayet  o gün yaşadığı olayları  Ayşe Hanım ; akşam eve gelen  eşine  saniyesi saniyesine  anlattı. Eşi  şok geçirmişti . Çok güvendiği yakın akrabasından beklenmedik davranışı karşısında  adeta yıkılmış, güvendiği dağlara kar yağmıştı. Ayşe Hanım göz  yaşlarını tutamıyordu. Eşi Ayşe Hanıma güvendiğini söyledi,  o gün akşam Ömer Bey için de, Ayşe Hanım içinde çok zor olmuştu. Bir türlü sabah olmamıştı.

Ömer Bey ertesi gün    hanımını teselli ettikten sonra  evden hiçbir şey demeden gizlice bıçağı alarak uzaklaştı.  Bu olayları yaşatan yakın akrabasının dükkanına  hırçın, öfkeli  bir şekilde yaklaşmakta iken, Ayşe Hanımın eşi Ömer Bey mucizevi, esrarengiz bir hadise yaşamıştı. Yolda ilerlerken  yaşlı, bakımsız, üstü başı yırtık bir kimse  önünü kesti. Ömer Bey :’Önümden çekil Amca, işim var diye amcayı uzaklaştırmaya çalışsa da başarılı olamadı. Yaşlı adam: ‘Oğlum Senin gittiğin bu  yol , yol değil var git evine. Senin Hanımın iffetli bir insan, Allah Onu korudu.  Nefsine uyma, eşine sarkıntılık yapıp, taciz etmeye kalkışana Allah fırsat vermedi. Allah Onun cezasını verecektir.  O bıçağı elinden bırak, Sen öldürürsen Onu   ,günah kazanır, hapse girersin, ahiretini  de öldürürsün. Her halde bir anlık öfkeyle ahretini kaybedenlerden olmak istemezsin değil mi?  Allah’tan sabır iste. Eşinin,  çocuklarının    sana ihtiyacı var, sen iyi bir insansın, iyi bir eş, iyi bir babasın  ‘ dedi. Ömer Bey şaşırmıştı, Amca sen bu olan biten her şeyi nasıl biliyorsun     ,elimde bıçak olduğunu ne biliyorsun , nereden öğrendin, ben anlatmadım ki sana hiçbir şey  diyecekti ki  , diyemeden Yaşlı Amca   ansızın ortadan kaybolmuştu. Ömer Bey Amcayı aradı, bulamadı. Anladı ki yaşadığı bu olayda hikmet var. Ömer Bey  tevbe- istiğfar getirip göz yaşları içinde bıçağı yere atıp  akrabasının dükkanından uzaklaşmış, kendi iş yerinin yolunu tutmuştu  .Haline şükretmişti  Ömer Bey.

Akşam eve geldiğinde o gün olanları  Ayşe Hanıma Ömer Bey anlattı. Ayşe Hanım   göz yaşlarına hakim olamadı, Allah’a şükürler olsun dedi ve dua etti. Ömer Bey de bu bize Allah’ın bir lütfu  , şükürler olsun Ayşe Hanım Allah saadetimizi bozmasın diye ağlayarak  dua etti.Allah çocuklarımıza  hayırlı ilim, ahlak  nasip etsin  dedi. Ayşe Hanım’da eşinin yaptığı bu güzel  duaya   AMİN! diyerek karşılık verdi.

Reklam 1

             Ayşe Hanım çok üzüntülüydü, sürekli ağlıyordu. olayların etkisinden kurtulmak için biraz zamana ihtiyaç vardı. Yaşadıklarına inanamıyordu ,bunda da vardır bir hayır diyerek , Allah’a  şükrediyordu . Ayşe Hanım  birkaç gün kursa gitmemişti. Bugün kursa gidiyim, belki kafamı toparlarım diye düşündü. Hocası da  kursa gelen Ayşe Hanımı ilgiyle karşıladı. Kendisine ulaşmaya çalıştığını, telefonlarının hep kapalı olduğunu söyledi Ayşe Hanım ‘ ın üzgün olduğu her halinden belliydi. Oysa Ayşe Hanım sınıfta enerjik bir insan olup, gülen yüzü ve neşesiyle sınıfa renk katan bir insandı. O gün de derste  dini konulardan akrabayı ziyaret konusunu anlatmıştı Hoca Hanım.Ayşe Hanım sesizce bir köşede oturup tefekküre dalmış, gizli  gizli  ağlayarak  gözyaşlarını siliyordu.  Ayşe Hanım çok etkilenmişti dersten. Huşu ve huzurla Allah’a içinden dua ediyordu.

        Herkes dağılınca Ayşe Hanım Hocasının yanına gitti, Hocam Siz güler yüzünüzle bizi mutlu ediyorsunuz, dertlerimizi paylaşıyorsunuz, sizinle konuşmak istiyorum dedi .Hocası da ilgiyle karşıladı;  estağfurullah buyurun tabi ki  konuşabiliriz Ayşe Hanım  dedi. Sizin sıkıntılarınızı giderip, isteklerinize cevap vermemiz, Sizlere yardım etmemiz bizim vazifemizdir, dedi. Hocası Ayşe Hanıma  niye üzgün olduğunu sordu . Ayşe Hanım hasta mısınız ? yoksa diye soran Hocasına, bir süre ağladıktan sonra olanları  tek tek anlatmaya başladı. Ayşe Hanım hem anlatıyor, hem ağlıyordu. Hocam bu durum karşısında ben bu akrabayı ziyaret nasıl ederim, o kişi hariç diğerleriyle görüşüyoruz. Allah affeder mi beni deyince, Hocası da bu durumdan çok etkilenmiş, duygulanmış, şaşırmıştı. Allah sizi affeder Ayşe Hanım, siz bu durumda mağdursunuz çünkü,  siz endişe etmeyin , Onun rahmeti sonsuz dedi .Ayşe Hanım rahatlamıştı. Hocası Siz dedi Ayşe Hanım isminizi taşıdığınız Hz. Ayşe Validemizin (R.A) yaşadığı ifk hadisesi nedir bilir misiniz , kısaca anlatayım dinleyin bakalım dedi ve anlatmaya başladı: ‘Beni Kurayza Kuşatması’ndan sonra, eve dönüş yolunda Hz. Aişe’nin yolda düşürdüğü gerdanlığını aramaya koyulunca kervandan geri kalmıştı. Oradan geçmekte olan Safvan adlı sahabe Hz. Ayşe’yi devesine bindirip kervana yetiştirdi. Fakat münafıklar bunu yanlış (istedikleri gibi) anladılar. Hz. Aişe’ye pis bir iftira attılar. Medine bu olayla çalkanmaya başlamıştı. Peygamber efendimiz bu iftiradan dolayı çok üzüntülüydü. Fakat sonra gelen ayet işi açıklığa kavuşturmuş ve bunun açık bir iftira olduğunu belirtilerek buna inanan Müslümanları kınamıştı. (Nur: 11, 15–17) . İşte böyle Ayşe Hanım  bir türlü çözülemeyen mesele vahiy ışığıyla çözülmüş, Hz. Ayşe (R.A)  Validemiz  ‘ atılan çirkin iftira atıldığı ortaya çıkmıştır. Hz. Ayşe Validemiz de bu duruma çok sevindi, gururlandı. Çünkü suçsuz olduğuna Allah şahitlik etmiştir. Allah’ın benimle ilgili mescit’çe ve namazlarda okunacak ayet indirmesini hiç  de düşünmüyordum  dedi. Ayşe Hanıma Hocası  demek ki Allah’ da sizi seviyor, halinize şükredin dedi. Sizin  de Hz. Ayşe gibi faziletli ve iffetli  olduğunuzu  eşinize  , kim bilir belki yardıma koşan  o yaşlı amca Hızır (A.S)’dı, Onun vesilesiyle Allah  eşinize anlatmış oldu. Bunda da vardır bir hayır  Ayşe Hanım,Siz üzülmeyin artık dedi.Bu duruma sevinen Ayşe Hanım  bu defa sevinç göz yaşlarıyla Hocasına sarılarak    sevincini paylaştı. Allah Sizden razı olsun Hoca m, siz beni  mutlu ettiniz, Allah da sizi mutlu kılsın , Allah Sizden razı olsun diye dua etti ,Amin! Cümlemizi diye karşılık verdi Hocası, tebessüm etti.  Dualar eşliğinde  Ayşe Hanım kurstan ayrılarak  evin yolunu tuttu.

Reklam 2 Makale

Nur Sultan Turhan

Eğitimci-Yazar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyicinizi Lütfen Kapatın!

Sitemizi Reklamlarla Fİnanse Ediyoruz Lütfen Reklam Engelleyiciyi Kapatın Anlayışınız İçin Teşekkür Ederiz.