Roman YazılarıKöşe Yazarları

İnsani Değerleri Öne Çıkaran Bir Roman: Varlığımın Kabul Edildiği Gün

Cihan Buğdaycı’nın Varlığımın Kabul Edildiği Gün adlı ilk kişisel gelişim romanı, okuru engelli kişilerin davranış biçimlerini ve ruh evrenini anlamaya çağırıyor.

Mustafa Nurullah Celep

VARLIĞIMIN KABUL EDİLDİĞİ GÜN’ÜN İNSANİ ANLAMI VE ÖNEMİ

Cihan Buğdaycı’nın Varlığımın Kabul Edildiği Gün adlı ilk kişisel gelişim romanı, okuru engelli kişilerin davranış biçimlerini ve ruh evrenini anlamaya çağırıyor. Bunun yanında onların duygulam dünyasını anlamlandırmak, iç dünyalarında yaşadıkları duygu kırılmalarını empatik yaklaşımla kavrayıp gün yüzüne çıkarmak da kitabın bir diğer özelliği. Romandaki Hüsrev karakteriyle şekillenen engelli kişinin, eser boyunca iç çatışmalarına, karamsar hallerine tanık olduğumuz gibi Kitaplaşan İnsanlar Okulu’nda verdikleri insani mücadeleye, hayatı ve insanı sevme-sevilme, hayata ve insana bağlanma süreçlerine de müşahit oluyoruz.

Görme engelli bir kişi olan Hüsrev, hayata sürekli olumsuz bakan oldukça karamsar bir karakter. Profesör ve Kitaplaşan İnsanlar Okulu’yla tanıştıktan sonra iç dünyasında aydınlık bir değişim/bir metamorfoz yaşar. Hüsrev’in ruh dünyasını asıl aydınlatan ise duyma engelli bir karakter olan Mihrimah ile tanışmasıdır.

Hüsrev, Mihrimah sayesinde hayata aydınlık bir adım atarak kendi tutuk karanlığından da kurtulur, hayatın çehresinde yanan bir umut ışığı olur. Verdiği iç kararlarla mücadelesine somut bir adım atmasıyla birlikte artık koridorlarda tek başına yürüyen, özgüven sahibi bir kişidir Hüsrev.

Reklam 1

Hayatı duygularıyla hissetmeye çalışan Hüsrev, aşkın ışığı ve sesi sayesinde yüreğini de dünyaya açıp umut yüklü bir kişi olarak hayatı sevmeye başlar.

Hüsrev’in hayatında belirleyici olmuş üç kişi vardır: Annesi, Profesör ve Mihrimah. Artık Hüsrev yaşadığı iç değişimle birlikte çevresindeki insanlara da umut olma kararı alır: Şair olacaktır. Mihrimah’ın istediği de zaten budur ve Hüsrev, iç dünyasında kurgulayıp tasarlayarak ilk şiir temrinlerinde bulunur.

Mihrimah’a yürekten bağlı bir karakterdir Hüsrev. Kitaplaşan İnsanlar Okulu da engellilerin yüreklerine tutunarak gönüllerinin sesini konuştuğu gönüller arası bir köprü vazifesi görür. Zira bu okulun ilk misyonu, engellilere ilk önce inanmayı öğretmektir. Zamanla Mihrimah’ın okuldan ayrılması Hüsrev’i üzse de o insanlara umut olma noktasında perçinlenir, geleceğe dair umut tohumları yeşertmede kararlı olur.

Umut, sevgi, inanç ve mücadele üzerine kurulu bir romandır Varlığımın Kabul Edildiği Gün.

Kısaca Cihan Buğdaycı, bu ilk ve değerli insancıl romanında, muhayyilesindeki güzel gönül evini eser boyutunda inşa ederek engelli kişilere dair kötücül önyargıları yıkma yönünde önemli bir adım atar. Bununla birlikte onların iç dünyalarını betimlemede oldukça başarılı bir iş çıkarır. Böylece ortaya ileride hayırla anımsanabilecek takdir edilesi bir yazınsal eser çıkar.

Bu vesileyle Cihan Buğdaycı’yı ve güzel yüreğini selamlıyor, tebrik ediyorum…    

2018.

Eleştiri Haber.

Reklam 2 Makale

Mustafa Nurullah Celep

haberedebiyat.com Genel Yayın Yönetmeni & Edebiyat Eleştirmeni-Kitap Editörü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu