Roman YazılarıKöşe Yazarları

Yemen’in acı gerçekleri bu kitapta…

BEN NOJOUD 10 YAŞINDA BİR DULUM

Merhaba . Bu kitap 15 aydır iş yerinde bulunan mini kütüphanede duruyordu. Okusam mı diye elime alıp, ”Şimdi dram okuyamam!” diyerek bırakıyordum. Kaçınılmaz son. Okudum.

”Kendimi kirli hissediyorum.”

Kitabın en çarpıcı cümlesi bana göre bu cümle. Bunu hissettiği yaş ise on.

On yaş nedir? İnsanın çocukluk evresi. Sokakta koşup oynadığı , okul günleri okula gidilen bir yaş. On yaş. Soyut düşünce yeni yeni gelişiyor. Akil baliğ olmadığı için sorumlulukları yok denecek kadar az. Çünkü çocuk yaşı, on yaş!

Reklam 1

Adliyeye giden insanların yaş ortalaması kaçtır ? Ben istatistiklere bakmadım. Ama ilk kez henüz 10 yaşında adliyede bulunan bir kız çocuğunun hayatını okudum.

”Kafamda adliye ile ilgili farklı bir imaj vardı, sakin ve temiz bir yer; kötülüğe karşı iyiliğin büyük evi, dünyadaki tüm sorunların çözülebildiği yer. ”

Kalabalık gürültülü bir yer adliye. Burada bir kız var. On yaşında. Sesini duyurmaya çalışan küçük bir çocuk. Ama evli bir çocuk. Boşanmak istiyor.

”Nojoud bütün bu soruları sormaktan ne zaman vazgeçeceksin?”

Nojoud, zeki bir kız. Okula gitmeyi , bir şeyler öğrenmeyi çok seviyor. Sokakta oynarken çok mutlu. Annesine sık sık sorular soruyor yaşamı öğrenmeye çalışıyor. Sık sık rüya görüyor. Denizi merak ediyor. Yemen’de yaşıyor ama denize uzaklar. Gezmek, dolaşmak sadece bayrama has bir özellik o da paraları olursa olabilir. Rüyada su görüyor.

”Su rüyaları. Ama nehir değil, okyanus…”

Arkadaşına soruyor. Kumun rengini ?

”Ya kum , o da mavi mi?”

”Hayır, kum sarı. Ve öyle yumuşak ki, bir bilseydin…”

Bir çocuk için çok zor bir hayat. Açlık sefalet var, bir de aile içi travmalar. O anlayamıyor sonra anlayacak .

Sighar nedir ? Kat nedir ? Evden kaçan Yemenli çocukların kaderi nasıl seyreder ? Kitapta hepsi var. Kitabı okurken zihnime Sezen Aksu’nun seslendirdiği Ünzile şarkısı sık sık uğruyor. İstenmeyen bir misafir gibi. Ansızın geliyor. Kadın … Toplum… Kadının çaresizliği ….

” Bazen el ele tutuşup arabaların camlarını tırmalıyor, başımızı kaldırıp içerdekilerin yüzüne bakmaya cesaret edemeden el açıyorduk. Genelde biz görmezden geliyorlardı. Bundan hoşlanmıyordum ama çaremiz yoktu . ”

Başlık parası 150,000 riyal (540 euro) . Bunu da sonradan öğreniyor. Satılıyor Nojoud . Kimse karşı durmaz. Burası Yemen. Burda babanın ve abilerin yani erkeklerin sözü geçiyor.

Evleniyor. Ve acı dolu günler, su rüyalarının yerini dolduran korkunç kabuslar. Her gün tekrarlayan koca eziyetleri. Sürekli çalışmak zorunda olan ve gece kadın olmak zorunda olan bir çocuk. On yaş! On yaş nedir ? İnsanın çocukluk evresi. Sokakta koşup oynadığı, okul günleri okula gidilen bir yaş. On yaş. Soyut düşünce yeni yeni gelişiyor. Akıl baliğ olmadığı için sorumlulukları yok denecek kadar az. Çünkü çocuk yaşı, on yaş !

”Varmadan sekizine
Ergin oldu Ünzile
Hem çocuk hem de kadın
12’sinde ana
Bir gül gibi al ve narin
Bir su gibi saydam ve sakin
Susar kadın Ünzile

Yağmuru kim döküyor?
Ünzile kaç koyun ediyor?
Dayaktan uslanalı
Hiçbir şey sormuyor. ”

Nojoud direniyor, susmuyor ama zulüm katlanıyor. Ünzile susuyor. Nojoud susmuyor. Çare arıyor.

Ve sonunda boşanıyor. Boşandıktan sonra ;

”Yeni oyuncaklar istiyorum! Çikolata ve pasta yemek istiyorum!”

On yaş! On yaş nedir ? İnsanın çocukluk evresi. Sokakta koşup oynadığı, okul günleri okula gidilen bir yaş. On yaş. Soyut düşünce yeni yeni gelişiyor. Akil baliğ olmadığı için sorumlulukları yok denecek kadar az. Çünkü çocuk yaşı, on yaş !

Yürekleri burkan , Yemen’in acı gerçeklerini tüm çıplaklığıyla insanın yüzüne vuran bir eser. Kadına kıymet veren bir ülkede doğmak , eğitim hakkına sahip olmak şükredilesi şeyler. Büyük şeyler bunlar. Ve on yaşında bir çocuğun sokakta oynamasına izin vermek de insani bir durum…

Nojoud bir indigo. Dünyaya gönderilmiş bir aktivist. Nojoud ‘un mücadelesi, diğer ”çocuk-kadın” insanlara ufuk oluyor ve ülkenin değişme yolundaki büyük adımlarından sayılıyor. On yaşında bir kız dava kazanıyor. O bir dul ama zaferi kazanan bir dul. Varın siz de okuyun ….

EMİNE SÜMEYYE ÜNAL 

Reklam 2 Makale

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu