Mustafa N. Celep ArşiviİktibasŞiir Yazıları

Ateş Bandosu Üzerine Yazdı Ramis Dara…

2009 yılında Ramis Dara, Akatalpa dergisinde Ateş Bandosu üzerine yazdı...

Ramis Dara | Ateş Bandosu Üzerine

Mustafa Celep’in (1979) ilk şiir kitabı Ateş Bandosu’unda bulunan 20 şiirin ilkini okurken İsmet Özel şiiri aklıma geldi, ikinci şiiri okurken Özel’in adıyla karşılaştım. Kitabın ilerleyen sayfalarında bu ilişki ve izlenimin pek de yoğun olmadığını düşünmeye başladım. İlerleyen sayfalarda Ordu-Ünye’de çıkan Kertenkele dergisinin yayın yönetmeni Muammer Yavaş’ın, Cahit Zarifoğlu’nun ve Rimbaud’nun da adının geçtiğini gördüm.

   Bazı şiirlerde şiir ve din işlerinin birbirine biraz fazla karıştırıldığı görülse de kitabın genelinin böyle olmadığı söylenebilir. Bir başka dikkat çekici özellik, taşrada yaşayan, yükseköğrenimi sırasında da büyük kentte bulunmamış şairin, şehir nefretini dile getirmesi; bu eleştirinin temelinde de madde uygarlığına karşı çıkış yatmakta.

   ”Herkes Gibi Değil Asaletten Çatlayarak” şiirinde “Yepyeni bir şiir tarzı gerekli”, “Yeni bir tarz gerekli” şeklinde dile getirdiği görüşlerini şair, bu kitabının yayımından iki yıl sonra dergilerde yazdığı yazılarında “Mücadeleci Şiir” adıyla formüle etmeye çalışırken, bu görüşünü de Akif’e dayandırmakta.

    Şiir kitapları üzerine eleştirel, çözümleyici yazılar da yazan Celep’in gelecekte şairlik yönünün mü, eleştirmenlik yönünün mü daha baskın çıkacağını şu aşamada tahmin etmek kolay olmasa gerek.

Reklam 1

   İki dize:

   ”gölgesinde durup konuştuğumuz bir yolculuk biçimi olara dünya” (s.30), “İnce bir kanat bıraktım gençlik dağına” (s.60)

    Künye: Mustafa Celep, Ateş Bandosu, Ebabil Yayınları, Ankara, Eylül 2007, 62 s.

   (Akatalpa Aylık Şiir ve Eleştiri Dergisi, Kasım 2009, Sayı 119)

Reklam 2 Makale

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam 3 Yorum
Başa dön tuşu